Charlotte werkt – interview Milou Joosten, beleidsadviseur

In een krappe arbeidsmarkt is het lastig om goede medewerkers te vinden en ze te behouden. Zeker als ze jong en ambitieus zijn. Milou Joosten (29 jaar) begon ruim 3,5 jaar geleden als trainee, maar is inmiddels beleidsadviseur. Wat maakt dat ze nog steeds bij woonstichting Charlotte van Beuningen rondloopt? “De belangrijkste reden is dat ik hier ontwikkelmogelijkheden heb gehad. Ik heb opleidingen kunnen volgen; niet enkel functie gerelateerde opleidingen, maar ook voor competenties waar ik me op wil ontwikkelen. En deze beleidsfunctie kwam voorbij. Dan heb je misschien meer een ‘loner’ functie dan bij een grotere corporatie, maar ik leer er veel van. Daarnaast ben ik met een breed scala aan onderwerpen bezig, omdat er maar één beleidsadviseur is. Dat vind ik op dit moment een mooie kans.”

Milou volgde de bachelor sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze deed daarna de beleidsmaster Sociologie en rondde haar studie af met de master Urban and Cultural Social Geography. De studie richt zich – kort gezegd – op het onderzoeken van diverse maatschappelijke vraagstukken in de samenleving. Veel studenten gaan daarna aan de slag in de onderzoekswereld of bij een gemeente. Hoe is Milou bij Charlotte van Beuningen terecht gekomen?

“Ik wilde het liefst aan de slag bij een maatschappelijke instantie en had al stage gelopen bij een woningcorporatie in de buurt. Ik had daardoor gehoord van Expeditie Loopbaan en ze zochten trainees. Dan werk je in twee jaar, drie keer acht maanden bij een van de deelnemende woningcorporaties. Je bent daarna ook beter onderlegd in de branche, je begrijpt het inhoudelijk beter. Je hebt zelf wat meer de regie en je mag zeggen: ik loop mee met de buurtbeheerder, of zit deze week op het KCC (Klant Contact Centrum). Ik ben opgeleid als beleidsadviseur, maar ik wilde ontdekken of de rol van woonconsulent bij mij paste. Ik vind contact met mensen leuk en ik ben blij dat ik ervaren heb om in verschillende rollen mee te werken. Door het traineeship ben ik erachter gekomen dat een beleidsrol op dit moment beter bij mij past dan een meer uitvoerende rol. Maar mijn ervaringen uit mijn traineeship zijn wel heel waardevol voor het uitvoeren van mijn huidige functie. In de laatste acht maanden van die twee jaar werkte ik bij Charlotte van Beuningen en na afloop boden ze me hier een baan aan. Dat deden die andere twee corporaties ook, maar ik koos bewust voor Charlotte van Beuningen. Voornamelijk vanwege het ondernemingsplan en de visie op betaalbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Maar ook omdat het gevoelsmatig goed zat en er een goede klik was met collega’s. Ik kreeg de functie van woonregisseur en werkte samen met de partners de klantreis bij verduurzamingsprojecten uit. Toen dat ophield, kwam deze functie vrij. Ik heb intern gesolliciteerd en zo ben ik in augustus 2023 doorgerold in deze functie.”

Wat doet een beleidsadviseur bij Charlotte van Beuningen?
“Ik ben onderdeel van de afdeling Staf en ben vooral bezig met strategisch beleid schrijven. We hebben een ondernemingsplan met visie, ambities en doelen en aan mij is het de taak om die samen met collega’s te vertalen naar beleid. Denk aan een de wensportefeuille, hierin brengen we in beeld welke woningen we op dit moment in portefeuille hebben en hoe onze portefeuille er over zo’n 15 jaar uit moet zien. Door het uitvoeren van woningmarktonderzoek kunnen we inschatting maken van hoe onze woningportefeuille er over 15 jaar ongeveer uit moet zien. Maar ik ben nu ook bezig met een duurzaamheidsvisie, waarbij we bekijken hoe wij de duurzaamheidsdoelstellingen vanuit onder andere het rijk en prestatieafspraken met gemeente en woonvisies op provincieniveau kunnen bewerkstelligen. Daarnaast schrijf ik ook andere beleidsstukken, zoals bij het huurprijsbeleid wat ingaat op de huurprijzen die wij hanteren voor de woningen. Dit werk past bij mij. We werken soms samen met bureaus, die laten we onderzoeken voor ons uitvoeren. Omdat ik wetenschappelijk ben opgeleid en weet hoe je onderzoek moet doen, snap ik de berekeningen en analyses. Dat is wel een voordeel.“

Wat vind je prettig aan werken bij Charlotte van Beuningen?
“Wat ik eerder al aangaf is dat ik een goede klik heb met collega’s. Er zijn de laatste tijd ook veel jongere collega’s aangenomen en dan vind je qua levensfase meer aansluiting. Natuurlijk vind ik het ook leuk om met oudere collega’s samen te werken, die hebben meer (levens)ervaring. Maar nu is het meer in balans. Wat ik net ook noemde is dat je de kans krijgt om projecten te doen die niet per se bij je functie horen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van het verhuur-mutatieproces. Maar dat past wel bij mij als persoon. Dat je de ruimte krijgt om dat ook te doen vind ik een voordeel van een kleinere corporatie. En tot slot vind ik hier het kantoor fijn, met open ruimtes, het nodigt uit om hier te werken en het ligt dicht bij het centrum.”

En waar zit ruimte voor verbetering?
Over één ding hoeft Milou niet lang na te denken: de samenwerking tussen de afdelingen kan echt beter. Maar andere dingen weet ze niet direct te benoemen. Dan geeft ze aan: “Meer en beter samenwerken met andere corporaties en gemeenten dan we nu doen. We mogen daar wat proactiever in zijn en iets meer op de voorgrond treden in plaats van afwachten tot ze naar ons toe komen. Wij zijn allemaal met dezelfde kwesties bezig. We kunnen leren van grote corporaties, maar we kunnen ze ook iets brengen. We werken nu met een onderzoeksbureau samen, met specialisten op het gebied van duurzaamheid. Wij hebben ook goede ideeën of interessante dingen te delen.” Het laatste punt dat Milou benoemt is dat het soms nog te veel in de ad hoc oplossingen zit. Milou vervolgt: “Bij de overgang naar elektrisch koken ontdekten we dat de stroomvoorziening niet overal voldoende kracht heeft. Iedereen adviseert om dan een verzwaring aan te vragen voor je hele bezit, maar dat doen we dan niet direct. Hoe komt dat en hoe kunnen we dat dan wel bewerkstelligen? Dat soort dingen neem ik nu mee in duurzaamheidsvisie.”

Wat is je het meest bijgebleven de afgelopen 2 jaar en hoe kijk je daar op terug?
“Dat we samen met collega’s en onze onderhoudspartners een bewonersreis hebben uitgewerkt en dat we nu volop bezig zijn met het draaien van verduurzamingsprojecten. Een hoogtepunt was ook de aanbesteding voor vraaggestuurd BKT vervangen en dagelijks onderhoud. We gaan meer vraag- en wijkgestuurd werken.

Hoe zien de aankomende jaren er voor jou uit? Wat zijn je verwachtingen?
“Ik hoop dat ik deze functie nog een mooie periode kan bekleden. Dat ik de strategie bepaling nog goed kan neerzetten met collega’s. Dat er over een tijdje een solide basis staat en dat degene die mijn functie ooit overneemt het zo kan voorzetten. Ik ben voornemens om hier nog even te werken en wil hier zeker nog niet weg. Maar ik denk niet dat het bij mijn generatie of bij mij past om me nog 10 jaar te binden. Verder wil ik op dit moment bewust inhoudelijk bezig zijn en nog niet werken als teamleider of manager. Dan zou ik ook eerst willen onderzoeken of ik als persoon pas in zo’n functie en me dan daarin verder ontwikkelen. Je moet ook echt leiding kunnen geven, op een manier die bij me past en bij een organisatie waar ik in mijn kracht kan staan.“

Wat vertel je op feestjes over je werk en Charlotte van Beuningen?
“Dat ik werk bij een woningbouwcorporatie en dat ik beleidsadviseur ben. Mensen vinden dat snel saai klinken en vragen zich af waar ik dan mee bezig ben. Die denken dat ik de hele dag beleid zit te schrijven. Ik vertel dan dat ik bezig ben met thema’s als duurzaamheid en wijken leefbaar maken. Dan geef ik wat voorbeelden die het wat concreter maken en dan zijn ze wel enthousiast. In mijn omgeving zijn mensen vaak op zoek naar een maatschappelijke functie, maar denken daarbij niet direct aan een woningcorporatie. Sommigen denken dat ik bij een huisjesmelker werk en vinden daar dan iets van. Maar als ik dan vertel dat we sociale huurwoningen verhuren aan mensen met een lager inkomen, dan vinden ze het juist wel goed dat ik daar mijn steentje aan bijdraag”, vertelt Milou glimlachend.

Wil jij ook bij ons komen werken?
Denk je na het lezen van dit verhaal: ‘Wat een leuke club, daar zou ik ook wel willen werken? Check dan onze vacatures, of stuur een open sollicitatie! En wie weet maken we binnenkort nader kennis met elkaar!

Wil je weten wat andere collega’s ervan vinden om bij ons te werken?
Lees dan hier de interviews!