Let op: Je maakt gebruik van een sterk verouderde webbrowser waardoor deze website mogelijk niet goed functioneert, stap nu over op een moderne webbrowser.

Huurtoeslag

Bent u in verhouding tot uw inkomen veel geld kwijt aan huur? Dan kunt u mogelijk een tegemoetkoming in de huurkosten krijgen: de huurtoeslag.

Eerst aanvragen

Via de belastingdienst kunt u de huurtoeslag aanvragen. De periode loopt gelijk met het belastingjaar. Dus van januari tot en met december. Over het algemeen beslist de belastingdienst binnen acht weken na het indienen van een volledig ingevuld formulier of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Als dat inderdaad het geval is, staat in deze brief ook de hoogte van het maandelijkse bedrag.

Goed om te weten is dat de belastingdienst een ‘automatische continuering’ uitvoert op de huurtoeslag. Dit betekent dat er via een aantal controles wordt bekeken of u in aanmerking komt voor verlenging. Is dit het geval, dan ontvangt u in december automatisch bericht over de huurtoeslag die u krijgt in het nieuwe jaar.

Huurtoeslag wordt uitbetaald als maandelijks voorschot. Jaarlijks krijgt u een eindafrekening waarbij gecontroleerd wordt of de huurtoeslag op basis van de goede inkomensgegevens is uitbetaald.

Vanaf 1 januari 2016 moeten woningcorporaties passend gaan toewijzen. Dat betekent dat u, als u in aanmerking wilt komen voor huurtoeslag niet een te dure woning mag huren. Klik hier voor het schema om te zien wat voor u van toepassing is.

Wijzigingen doorgeven

De huurtoeslag wordt berekend op basis van uw actuele (geschatte) inkomen. Zorg daarom dat u alle wijzigingen in uw inkomen of gezinssamenstelling direct doorgeeft aan de belastingdienst. Deze veranderingen kunnen allemaal invloed hebben op de hoogte van de huurtoeslag.

U kunt alle belangrijke informatie ook nog eens bekijken op www.toeslagen.nl. Via deze site kunt u ook een proefberekening maken of wijzigingen doorgeven.

Bellen kan ook

De BelastingTelefoon is bereikbaar via nummer (0800) 0543.
Hebt u vragen over huurtoeslag? Wij beantwoorden ze graag. U kunt hiervoor bellen met onze medewerkers Huurincasso op nummer (073) 656 23 82.