Doorstromen: voorrang bij toewijzing voor huurders

Als uw thuissituatie verandert, wilt u misschien verhuizen naar een woning die beter bij u past. Naar een gezinswoning als u kinderen krijgt bijvoorbeeld. En als u ouder wordt misschien naar een gelijkvloerse woning. Dat regelen we graag voor onze huurders. Maar er is zo’n lange wachtlijst…. En hoe geven we woningzoekenden die nog niet bij ons huren dan toch ook voldoende kansen? Daar hebben we een antwoord op gevonden.

We gaan onze huurders voorrang geven op iedere vierde woning die vrij komt. Dat noemen we een ‘doorstroomwoning’. Er zijn twee voorwaarden om kans te maken op zo’n woning:

  • U huurt langer dan 1 jaar bij ons.
  • U staat bij ons ingeschreven als woningzoekende.

Huurt u nog niet bij ons? Dan blijft u evenveel kans maken

Als u niet bij ons huurt blijft u evenveel kans maken. De doorstromende huurders verlaten namelijk altijd een woning van ons, die we meteen weer aanbieden.

Praktisch

Woont u in een huis van ons en zoekt u een andere woning? Schrijf u in als woningzoekende. U maakt dan eerder dan nu kans op een andere woning. Verder gelden gewoon alle regels die we normaal ook gebruiken bij het toewijzen. Bijvoorbeeld dat de woning past bij uw inkomen, gezinsgrootte en leeftijd. Verder gaan urgentiekandidaten voor, net als bij de andere woningen.

In ons Klantportaal ziet u altijd of een woning een doorstroomwoning is: dat zetten we er bij. Ook als u geen huurder van ons bent, kunt u toch altijd op de woning reageren. Maar huurders krijgen dus voorrang. Als er meer huurders reageren op dezelfde doorstroomwoning, dan wijzen we toe aan de huurder die het langste bij ons woont. We hebben verder altijd een gesprek met huurders die doorstromen.

Veelgestelde vragen

“Ik ben geen huurder bij jullie, maak ik dan minder kans?”

Als u nu geen huurder bij ons bent blijft u evenveel kans maken op een woning. De huurder die doorstroomt, verlaat namelijk ook een woning bij Charlotte van Beuningen. Die bieden we dan meteen weer aan alle woningzoekenden. U kunt trouwens ook gewoon reageren op de doorstroomwoningen. Maar weet dat onze huurders daar voorrang krijgen.

“Krijg ik dan als huurder heel snel een andere woning?”

We moeten u er bij vertellen dat er op dit moment weinig woningen worden opgezegd. Dat betekent dat uw kansen als huurder wel groter worden, maar dat het nog steeds niet enorm snel gaat. Dat komt doordat de huizenmarkt op slot zit. We proberen op allerlei manieren om dat te veranderen en dit is er één van.

Zijn er voorwaarden?

Er zijn enkele voorwaarden voor doorstromen, waaronder deze:

  • Er blijft niemand wonen in de woning die u achterlaat.
  • Uw woning is niet vervuild of verwaarloosd.
  • U staat niet bekend vanwege overlast.
  • U hebt geen huurachterstand.

Voor alle woningzoekenden geldt: als u bij ons een (andere) woning aanvaardt vervalt uw inschrijftijd.

“Waarom doen jullie dit?”

We vinden het belangrijk dat onze huurders prettig wonen. Als je ouder wordt kan het bijvoorbeeld fijn zijn om naar een gelijkvloerse woning te verhuizen. En als je kinderen krijgt wil je misschien wel naar een gezinswoning. Op deze manier willen we dat bevorderen. Dit is een proefproject. We bekijken goed wat het effect is en of we eventueel nog iets moeten aanpassen. Als het werkt gaan we er mee door.

Hebt u vragen?

Bel of mail ons gerust, wij vertellen u hier graag meer over. Tel 073 656 23 82 of info@charlottevanbeuningen.nl.