Nieuwbouw Hertoglaan: 54 appartementen met A++++ label

19 december 2023

Een mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar: de bouw van een duurzaam appartementencomplex op de hoek van de Hertoglaan en de Van Sasse van Ysseltstraat in Vught. Als alles volgens plan verloopt, starten we halverwege 2024 met de bouw van 54 toekomstbestendige sociale huurwoningen. Een bijzonder project waar we nu al blij van worden. Ook omdat het de allereerste keer is dat we een gebouw met het hoogste energielabel gaan bouwen.

Het nieuwe appartementencomplex aan de Hertoglaan maakt deel uit van een groot herstructureringsplan van de gemeente Vught: gebiedsontwikkeling Hart van de Baarzen. In dat gebied stond lange tijd een leegstaand zorggebouw van ons. Nu de gemeentelijke gebiedsvisie vorm heeft gekregen, konden wij aan de slag met de planvorming. Inmiddels is begonnen met de sloop van de bestaande bebouwing en is er alle ruimte om op die plek een superduurzaam en groen gebouw te realiseren.

Huurwoningen met hoogste energielabel
In de vijf bouwlagen komen 34 driekamerappartementen van circa 70 m2 en 20 tweekamerappartementen van circa 60 m2. De woningen zijn geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Extra bijzonder is het hoge energielabel van de appartementen: A4+. Dit betekent dat de woningen energieneutraal kunnen worden verwarmd. Om dit te bereiken, worden de nieuwste technieken toegepast als het gaat om vloerverwarming en -koeling, isolatie en de woning verwarmen en koelen met natuurlijke bronnen. Ook zijn alle appartementen aardgasloos en ligt het hele dak vol zonnepanelen. Het is voor ons de eerste keer dat we nieuwe huurwoningen bouwen met dit hoogste energielabel.

Natuurlijke groene gevel
Een duurzaam gebouw is meer dan een lage energierekening voor bewoners. Daarom krijgt het complex een groene uitstraling met natuurlijke beplanting. Veel groen is nodig om in natte periodes het regenwater op te vangen en de hitte in de zomer te verminderen. Ook is een groene woonomgeving gezonder om in leven. Op alle galerijen komen plantenbakken. De beplanting groeit vanuit hier – geleid via houten frames – langs de hele gevel omhoog. Daarbij komen op alle bergingen ook nog sedumdaken; sedum is een groen vetplantje dat zorgt voor extra isolatie. Om ervoor te zorgen dat al het groen ook groen blijft, zorgen wij voor het onderhoud.

Onze bouwpartner in dit nieuwbouwproject is Huybregts Relou. Zij begeleiden de realisatie vanaf de sloop tot aan de oplevering. Hun vakmannen kijken ernaar uit om opnieuw een positieve bijdrage te leveren aan de leefomgeving in Vught.

U kunt zich niet aanmelden voor toewijzing. Het is wel goed om als woningzoekende ingeschreven te staan. Verhuur van de appartementen start vanaf eind 2025.