Huurverhoging 2022: vragen en antwoorden

21 april 2022

We vinden het belangrijk om u goed te informeren over de huurverhoging. Daarom vindt u op deze pagina een aantal vragen én antwoorden over de huurverhoging van 2022. Ook kunt u hier de Huurkrant 2022 lezen, met nog meer informatie.

Vindt u het antwoord op uw vraag niet? Neem dan contact met ons op. Via 073 656 23 82 of info@charlottevanbeuningen.nl.

1. Wanneer kan ik het bericht over de huurverhoging verwachten?

Dit jaar versturen wij het bericht over huurverhoging op vrijdag 22 april. Per e-mail of per brief, dat is afhankelijk van de voorkeur die u aan ons opgaf.

2. Welke huurverhoging vraagt woonstichting Charlotte van Beuningen?

Aan de meeste huurders van een sociale huurwoning vragen we een huurverhoging van maximaal 2,3 procent. Hoeveel procent het voor u zal zijn leest u in de brief die u van ons ontvangt. Het percentage is afhankelijk van uw inkomen en de hoogte van uw huur. 2,3 procent is een percentage dat de overheid heeft vastgesteld als maximale huurverhoging. Het is gebaseerd op de inflatie van 2021. Verder geldt:

  • Voor huren onder de 300 euro verhogen we de huur met het bedrag dat daarvoor door de overheid is aangegeven: 25 euro. 
  • Bij sociale huurwoningen van huurders met een middelhoog/hoog inkomen mogen we van de overheid de huur verhogen met €50/€100 p.m. Dat doen we niet. We hanteren daar percentages die leiden tot een huurverhoging die lager is dan €50/€100 p.m. Hoeveel procent het voor u zal zijn leest u in de brief die u van ons ontvangt.
  • Voor vrije sector woningen vragen we de wettelijk toegestane huurverhoging van maximaal 3,3%. Welk percentage voor u geldt, is afhankelijk van de hoogte van uw huur. U leest het in de brief die u van ons ontvangt.

Deze verhoging hebben we voorgelegd aan de HuurdersBelangenVereniging en zij zijn hiermee akkoord gegaan.

3. Hoe komt Charlotte van Beuningen aan mijn inkomensgegevens?

Wij hebben gevraagd bij de Belastingdienst of uw inkomen boven een bepaalde inkomensgrens ligt. We krijgen niet uw precieze inkomen te weten om uw privacy te beschermen. U heeft hierover bericht ontvangen van de belastingdienst.

4. Ik krijg een huurverhoging. Wordt mijn huurtoeslag automatisch aangepast?

Ontvangt u huurtoeslag? De jaarlijkse huurverhoging geven wij door aan de Belastingdienst. Zij passen dit echter niet per direct aan, zij verwerken dit pas bij de definitieve berekening. Die krijgt u na afloop van het jaar. De eventueel te weinig uitbetaalde huurtoeslag ontvangt u dan alsnog met terugwerkende kracht.

Wilt u dat het huurbedrag per 1 juli 2022 bij de Belastingdienst wordt aangepast? Geef dit dan zelf door. Dit kan via www.mijntoeslagen.nl. U kunt inloggen met uw DigiD en het nieuwe netto huurbedrag doorgeven.

5. Ik heb mijn woning net gehuurd. Krijg ik dan nu al een huuraanpassing?

Ja dat klopt inderdaad. Het is namelijk wettelijk zo geregeld dat de huuraanpassing plaatsvindt op 1 juli. Dat staat los van de ingangsdatum van het huurcontract.

6. Moet ik zelf regelen dat het nieuwe huurbedrag wordt overgemaakt?

Betaalt u de huur via een automatisch incasso? Dan wordt met ingang van 1 juli automatisch het nieuwe huurbedrag afgeschreven. Betaalt u op een andere wijze? Zorg er dan wel zelf voor dat u met ingang van 1 juli 2022 het juiste huurbedrag betaalt.

7. Hoe wordt mijn huurprijs berekend?

Op onze website leest u hoe wij uw huurprijs berekenen.

8. Mijn buren betalen minder huur dan ik. Hoe kan dat?

Als het huurcontract van een woning wordt opgezegd en de woning opnieuw wordt verhuurd, mag Charlotte van Beuningen de huur in overeenstemming brengen met het huurbeleid (de manier waarop we de huurprijs bepalen). Door de jaren heen zijn er verschillen geweest in het huurbeleid waardoor de huurprijzen kunnen variëren. Hier leest u hoe wij uw huurprijs berekenen.

9. Waarom verhoogt Charlotte van Beuningen de huur?

Door deze verhoging blijven wij in staat om het onderhoud en de verduurzaming van de komende jaren te betalen.

10. Hoe kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging?

U kunt voor 1 juli bij woonstichting Charlotte van Beuningen bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging. Download daarvoor deze voorbeeldbrief bezwaar huurverhoging 2022. Belangrijk: bezwaar maken is alleen zinvol als de huurverhoging niet voldoet aan de wettelijke regels. Hier kunt u checken of uw huurverhoging klopt. Op de website van de Huurcommissie vindt u meer informatie over de bezwaarprocedure.

11. Servicekosten en huurverhoging

De huurverhoging wordt berekend over de kale huurprijs en niet over de servicekosten. De servicekosten worden jaarlijks door ons met u afgerekend. Daarbij kijken we naar het door u betaalde voorschot en de werkelijk gemaakte kosten.

Hebt u hierover vragen?

Neem bij vragen zeker contact op met ons. Via 073 656 23 82 of info@charlottevanbeuningen.nl.