Wilt u verhuizen? Misschien is een doorstroomwoning iets voor u!

11 juli 2023

Wij willen graag dat u naar uw zin woont, in een woning die bij u past. Een grotere eengezinswoning wanneer u kinderen krijgt bijvoorbeeld. Of een appartement of gelijkvloerse woning, wanneer u ouder wordt of medische problemen ervaart. Helaas heeft u in zo’n situatie niet altijd direct de mogelijkheid om te verhuizen, omdat er sprake van een wachtlijst is. Een doorstroomwoning kan het antwoord zijn! Meneer en mevrouw van de Bogert gingen u voor en vertellen hierover.

Hoe werkt doorstromen?

Sinds mei 2022 geeft Charlotte van Beuningen bij iedere vierde woning die vrijkomt, en we opnieuw aanbieden via onze website, voorrang aan huurders die meer dan een jaar bij ons wonen en bij ons ingeschreven staan als woningzoekende. Zo kunt u sneller verhuizen naar een woning die beter bij u past. Reageren meer huurders op de doorstroomwoning? De huurder die het langste in zijn of haar woning woont, krijgt de woning aangeboden.

Waarom we dit doen?

Huurders verhuizen niet zo snel uit een woning merken we. Om meer beweging in de woningmarkt te krijgen en te stimuleren dat de juiste huurders in de juiste woning wonen, werken we met doorstroomwoningen. Dit is een proefproject, dat we later dit jaar evalueren. Het is mogelijk dat deze voorwaarden dan veranderen.

Benieuwd hoe het werkt?

Zou u graag verhuizen, nu u als huurder sneller kans maakt?

  • Schrijf u dan als woningzoekende bij ons in: mijn.charlottevanbeuningen.nl
  • Ons woningaanbod vindt u op mijn.charlottevanbeuningen.nl/woningaanbod
  • Let op of er in een woningadvertentie staat dat het om doorstroomwoning gaat. Alleen bij die woningen krijgen onze huurders voorrang.
  • Een aantal woningen houden we buiten de spelregels van doorstroming. Hier leest u meer over de uitzonderingen en voorwaarden

U kunt natuurlijk altijd ook op andere woningen reageren, zonder het label ‘doorstroomwoning’. We wijzen de woning
toe aan degene die het langst staat ingeschreven als woningzoekende. Meer informatie vindt u op
www.charlottevanbeuningen.nl/doorstromen.

Een mooi voorbeeld van doorstroming: in gesprek met Hans en Rina van de Bogert

Als we binnenstappen in de mooie en gezellige woonkamer van Rina (63) en Hans (67) van de Bogert, in de Maarten Trompstraat in Vught, schijnt de zon binnen en klinkt er gezellige Nederlandstalige muziek op de achtergrond. “Die staat hier altijd aan”, vertelt het echtpaar. Hans is zelf muzikaal. Hij zingt graag en treedt vaak op als lid van het muzikale trio Tedje Terug.

“Een nieuw en comfortabel huis, dat precies bij ons past”

Rina en Hans woonden tot aan de zomer van ’22 in de Molenstraat. 37 jaar lang hebben ze daar gewoond, hun drie kinderen zijn er opgegroeid. Het huis met vier slaapkamers werd te groot voor ze. Hans heeft te kampen met verschillende medische ongemakken en hij wilde graag wat kleiner wonen, met – als belangrijke eis – een toilet op dezelfde verdieping als de slaapkamer.

Ze stonden al 13 jaar ingeschreven en regelmatig bekeek Hans het woningaanbod. Ze hebben een aantal appartementen bekeken, maar dat zag Rina nog niet zitten. Toen dit huis aan de Maarten Trompstraat te huur kwam, zijn ze gaan kijken. “Was het niks, dan hadden we toch gekeken. Maar we waren meteen verliefd”, aldus Rina. Het huis is nieuw, comfortabel en duurzaam. “En dat is met de huidige gasprijzen een groot voordeel. Ook liggen er zonnepanelen op het dak en is er op de begane grond en eerste verdieping vloerverwarming. En we hebben nog een tuin. Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Hans. Ze hoefden niets meer aan het huis te doen. Binnen een maand na de aanbieding woonden ze er al.

Helpende buur voor iedereen

Rina en Hans doen allebei veel vrijwilligerswerk. Zo zijn ze beiden vrijwilliger bij Cello, waar ze werken met mensen met een beperking. Rina werkt ook nog in de zorg. Hans is geen stilzitter. Hij rijdt cliënten van Cello naar de dagbesteding, wandelt met ze en kookt af en toe. Ook is hij vrijwilliger bij wensstichting SHAMAJO, de brandweer en de theatermakers van Novalis.

In hun oude straat hielpen ze al veel buren, door bijvoorbeeld de tuin van een buurvrouw bij te houden. Ook in de nieuwe straat helpen ze waar ze kunnen. Hans helpt zijn ene buurman met het vinden van een motorstalling. En zijn andere buurman, met gehoorproblemen, door een tuinman te regelen. En die helpt hem weer door de ramen voor hem te zemen. Mooi hoe ze voor elkaar klaar staan. “En, zo leer je elkaar ook weer kennen he? Mensen zijn tegenwoordig best op zichzelf. Door elkaar te helpen, kom je met elkaar in contact.”

In de oude woning van Rina en Hans in de Molenstraat zijn statushouders komen wonen. “Ik wilde ze graag helpen”, vertelt Hans, “want zij kunnen wel een goede start gebruiken. Ik heb wat van onze meubels aan ze gegeven en ik heb ervoor gezorgd dat de monteur van de Ziggo en het waterbedrijf langs kwamen. Dat was, vanwege de taalbarrière, toch echt te moeilijk voor ze. Voor mij een kleine moeite, maar je helpt mensen wel op weg zo. Ik ga nog regelmatig even bij ze langs om te kijken hoe het gaat.”

Doorstroming een succes

Het was Rina en Hans niet bekend dat ze op een doorstroomwoning van Charlotte van Beuningen reageerden. Maar hun verhuizing is wel precies wat we voor elkaar willen krijgen. Een succesverhaal! “Zo’n grote woning, met vier slaapkamers. Wat moeten wij daar nou nog mee?”, aldus Rina en Hans. “Nu wonen we wat kleiner, dat past veel beter bij ons. We zijn er heel blij mee, we voelen ons er echt thuis. En in ons oude huis woont nu een groot gezin, die daar alle ruimte heeft. Iedereen blij!”