×Thuispoort komt eraan. Controleer je gegevens vóór 30 april 2024 en pas of vul ze aan. Lees meer informatie over Thuispoort.

Start plaatsing zonnepanelen Maasland

6 oktober 2023

Als corporatie willen we natuurlijk dat onze klimaatvoetafdruk zo klein mogelijk is. Daarnaast verlaagt woningverduurzaming de kosten van wonen voor onze bewoners, via lagere energielasten. Aankomende periode starten we met het aanbieden van zonnepanelen aan onze bewoners. Als eerste is Maasland aan de beurt. Zij krijgen aankomende week een brief met meer informatie.

Benieuwd naar het legplan voor de wijk Maasland?
Bekijk ze hier.

Bij het bepalen of, waar en wanneer we zonnepanelen op onze woningen gaan plaatsen, komt veel kijken. Of zonnepanelen echt voordeel opleveren, hangt af van de ligging van de woning, de dakhelling en oriëntatie. Daarbij houden we ook rekening met de planning van bijvoorbeeld dakvervanging. Als een dak vervangen moeten worden, is het beter om daarna pas zonnepanelen te plaatsen. In 2023 plaatsen we op 140 woningen en in 2024 op ongeveer 300 woningen zonnepanelen.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over zonnepanelen; of uw woning geschikt is en of u binnenkort ook aan de beurt komt. Hieronder een paar vragen en antwoorden. We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden via deze website, onze social media kanalen en het Woonjournaal.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn dak leggen?
Nee, voorlopig bieden we alleen op deze manier de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen.

Waarom heb ik nog geen aanbieding gekregen?
We kunnen helaas niet alles tegelijk doen. Het kan door verschillende oorzaken zo zijn dat uw woning (nog) niet is uitgekozen. We kijken naar het soort woning, wanneer er onderhoud aan het dak uitgevoerd gaat worden, of er woningen met een minder goed label geschikt zijn en of uw dak geschikt is natuurlijk.

Krijg ik nog een aanbieding?
Mogelijk. We bekijken per jaar hoe we dit gaan inrichten. Zodra het bekend is delen we deze informatie via onze website, onder het kopje ‘onderhoud en verduurzaming’. Als u aan de beurt bent, dan ontvangt u van ons een brief.

Wat zijn de voorwaarden voor zonnepanelen?
We kijken naar verschillende punten:

  • Soort woning. Op dit moment kiezen we eengezinswoningen uit, appartementen nog niet.
  • Of er onderhoud aan het dak gepland staat. We willen voorkomen dat we panelen leggen op daken die binnen 5 jaar vervangen worden.
  • Het energielabel dat u heeft. We leggen eerst zonnepanelen op woningen met minder goede labels.
  • Of uw dak geschikt is. Het is natuurlijk belangrijk dat er voldoende zon op uw dak komt. Denk aan andere gebouwen en bomen. Maar ook of de panelen op uw dak passen, of er genoeg voor ruimte is. Er kan te weinig ruimte zijn door dakkapellen, of schoorstenen.

Wat is het minimale energielabel om zonnepanelen te krijgen?
We willen er bijna zeker van zijn dat we de aankomende vijf jaren geen groot onderhoud (daken vervangen) gaan doen. In eerste instantie de slechtste woningen eerst (dus de woningen met de lagere energielabels).

Ondertussen zijn we ook bezig met het isoleren van de woningen met de lage energielabels. Die planning stemmen we met elkaar af. In 2023 plaatsen we op 140 woningen en in 2024 op ongeveer 300 woningen zonnepanelen.