‘Ik vind het leuk om mee te praten over de woonomgeving’

3 augustus 2021

Joke is lid van de bewonerscommissie in de Grote Zeeheldenbuurt

Als een van de eersten kregen Joke (72) en Martin (74) in juni de sleutel van hun nieuwe appartement in de Grote Zeeheldenbuurt. Op de begane grond, zoals ze graag wilden. “De gordijnen hangen, maar het is nog even wachten op de kasten en dan kunnen we half augustus echt verhuizen”, vertelt Joke. En ondertussen denkt ze als lid van de bewonerscommissie alvast mee over de inrichting van de binnentuin en het fotobehang in de algemene ruimtes.

Het idee om te verhuizen naar een andere woning speelde al even bij Joke en Martin. “We wonen net aan de andere kant van het spoor, dus vlak bij de Grote Zeeheldenbuurt. Ik wilde al heel lang naar een appartement verhuizen, maar mijn man had er meer moeite mee. We wonen al sinds 1971 in ons oude huis, een hele tijd. Maar we worden ouder, kampen met wat lichamelijke problemen en al het onderhoud werd gewoon te veel.”

Even wennen
Joke stond al 24 jaar ingeschreven bij woonstichting Charlotte van Beuningen. Toen ze de nieuwbouwplannen voor de Grote Zeeheldenbuurt in Het Klaverblad zag staan, reageerde ze meteen en stond ze door haar lange inschrijfduur direct bovenaan. “Het is een nieuw huis, van alle gemakken voorzien. En ook nog duurzaam met zonnepanelen en een warmtepomp. Als we nu niet zouden verhuizen, dan kwam het er nooit meer van. Ik ben er heel blij mee dat we die keuze uiteindelijk hebben gemaakt. En natuurlijk is een kleiner huis ook wel even wennen, want we rijden allebei motor en hebben hier niet de ruimte om die te stallen. Gelukkig hebben we daar ergens anders een plek voor kunnen vinden.”

Laatste levensjaren
Na de oplevering vroeg de woonstichting aan alle bewoners wie er in de bewonerscommissie wilde plaatsnemen. Joke had daar wel oren naar. “Ik wil graag een bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat de woonomgeving mooi wordt en mooi blijft. Dat het geen rotzooitje wordt. Dit zijn mijn laatste levensjaren, ik vind het dan ook leuk om hier nog iets over te vertellen te hebben.”

Fotobehang in algemene ruimtes
De bewonerscommissie telt zes leden en is al bij elkaar gekomen. “We hebben gesproken over de binnentuin en het sfeerbehang in de algemene ruimtes. Die ruimtes bij de liften zijn nu nog kaal, dat is bewust zo gelaten totdat iedereen verhuisd is. Maar de ideeën zijn er al wel, denk aan mooie foto’s van een bos, een veldboeket met vlinders of een berglandschap met hangbrug. Op iedere etage komt wat anders. Je hebt dan direct een mooie, gezellige binnenkomer om mensen te ontvangen.”

Inrichting van de binnentuin
Ook over de inrichting van de binnentuin is in de bewonerscommissie gesproken, vertelt Joke. “Er is een bijeenkomst geweest met de landschapsarchitect waarin ze de plannen uitlegden. Zo komen er struiken en planten, van hoog naar laag, in allerlei kleuren. Op zo’n manier dat het een vrolijke bloementuin wordt, die in verschillende periodes bloemen geeft. Ook komen er bankjes waar bewoners even een praatje kunnen maken. Onze suggestie was om die naar elkaar toe te zetten, zodat je sneller contact maakt. De binnentuin zorgt voor ruimtelijkheid, het geeft echt een open sfeer hier.”

Kennismaken
Hoewel ze er nog niet woont, heeft Joke al wat buren ontmoet, in het voorbijgaan of via gezamenlijke kennissen. “Het is de bedoeling dat we in september met de buurt bij elkaar komen. Een koffiemoment, georganiseerd door woonstichting Charlotte van Beuningen. Dan kunnen we een beetje kennismaken met elkaar.

Het contact met de woonstichting is heel goed. Als er iets is, krijgen we alle medewerking. Heel leuk is dat alle bewoners een mooie statafel hebben gekregen als welkomstcadeau. Die kunnen we goed gebruiken als we iets organiseren, zoals het koffiemoment. Ik hoop hier een gezellige tijd te krijgen, met een fijn contact met mijn buurtjes.”