Feestelijk startmoment verduurzaming Piekenhoek

7 mei 2024

Na maanden van voorbereidingen is het bijna zover: we gaan beginnen met het verduurzamen van de woningen in de Piekenhoek. Daarnaast gaan we ook onderhoud uitvoeren. Om dit te vieren, was er op maandag 6 mei een feestelijk startmoment in het plantsoentje in de Piekenhoek.

De weergoden waren ons redelijk goed gezind en er was een mooie opkomst van bewoners, andere inwoners van Vught en van collega’s van zowel de woonstichting als aannemer Caspar de Haan. Na het welkomstwoord van onze directeur bestuurder Martine Verheijen nam ook wethouder de heer N. de Lange van de gemeente Vught even het woord. Daarna vond er een officiële handeling plaats: met een gezamenlijke druk op de rode knop werd de kruipruimte van één van de woningen volgeblazen met isolatieparels.

Verbeteringen monumentale panden

Het project telt 66 woningen en 1 winkel met een monumentale status (1938). Vanwege deze monumentale status gelden er speciale regels. Hierover is veel contact geweest met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Vught. We vergroten het wooncomfort en verlagen de warmtevraag van de woningen. Daarvoor voeren we de volgende onderhouds- en verduurzamingswerkzaamheden uit:

  • Alle woningen worden voorzien van nieuwe ramen met HR++ beglazing en geïsoleerde voordeuren.
  • Alle kozijnen en houten goten worden hersteld en volledig opnieuw geschilderd.
  • Alle zinken dakgoten worden vervangen door nieuwe goten.
  • Alle kruipruimtes worden geïsoleerd met een pakket isolatieparels.
  • Alle kopgevels zullen worden geïsoleerd met spouwmuurisolatie.
  • In circa 30% van de woningen wordt gelijktijdig een nieuwe keuken, badkamer of toilet aangebracht, omdat deze onderdelen in die woningen aan vervanging toe zijn.

Na uitvoering van alle werkzaamheden hebben deze woningen gemiddeld energielabel B. Er wordt geen extra huurverhoging gevraagd aan de bewoners voor de verduurzamingsvoorzieningen. Als alles volgens planning verloopt zijn de werkzaamheden rond de zomer van 2025 afgerond. En hebben we de woningen in de Piekenhoek verbeterd en behouden voor Vught.