Let op: Je maakt gebruik van een sterk verouderde webbrowser waardoor deze website mogelijk niet goed functioneert, stap nu over op een moderne webbrowser.

Woonomgeving Grote Zeeheldenbuurt krijgt vorm

25 maart 2021

Alle ruimte voor bewonersinitiatieven: bloemen plukken in pluktuin Het Anker

Eind maart krijgen de eerste bewoners van de Grote Zeeheldenbuurt de sleutel van hun nieuwe huis. Dit nadat een jaar geleden de bouw is gestart. Maar het bouwen van 152 woningen is één ding, een heel nieuwe buurt realiseren waar mensen graag willen wonen en leven, is een ander verhaal. En dat is precies wat woonstichting Charlotte van Beuningen gaat doen. Een buurt ontwikkelen waarover bewoners zelf hebben meegedacht. Ook over de inrichting van de woonomgeving.

Dit meedenken had als resultaat dat er veel meer groen in de wijk komt dan oorspronkelijk gepland. “Bewoners genieten straks van hun privétuin, maar ook van een natuurrijke openbare ruimte waar het heerlijk spelen, wandelen, fietsen en genieten is,” vertelt Gerdie Jans Rat van woonstichting Charlotte van Beuningen.

Mooi groen park
Alle woningen in de Grote Zeeheldenbuurt worden omringd met veel struiken en bomen. Zo komen er maar liefst 129 nieuwe bomen bij in 13 verschillende soorten. Gerdie: “De bewoners krijgen de kans om een van de bomen te adopteren als symbool voor het ‘wortelen’ in hun nieuwe buurt.” De inrichting van de woonomgeving is een actieve samenwerking geweest tussen bewoners, omwonenden, de gemeente Vught, de woonstichting en landschapsarchitect Buro Lubbers. Gerdie: “We kregen de unieke kans om samen met de nieuwe bewoners en omwonenden deze buurt op te bouwen. Het wordt echt hún buurt. Inspelend op alle behoeften komt er een mooi groen park met onder andere een tafeltennistafel, zwerfkeien, een jeu-de-boulesbaan en nu ook een pluktuin.”

Paradijsje voor insecten
De pluktuin is een idee van Arine Severijn (50), één van de gelukkigen – zoals ze zelf zegt ¬– die in de Grote Zeeheldenbuurt mag komen wonen. “Het idee van een pluktuin speelde al een tijdje in mijn hoofd. Ik vind het belangrijk om insecten een handje te helpen; een paradijsje creëren voor hommels, bijen en vlinders. Een genot voor het oog. Mijn plan werd heel enthousiast ontvangen en ik kon direct aan de slag.”

Pluktuin voor iedereen
Om ideeën op te doen, bezocht Arine samen met Gerdie pluktuin De Koperwiek op het Salahutuplein in Vught. “Ik kreeg daar heel veel informatie en hulp. Mijn doel is om gezamenlijk de harken en schoffels ineen te slaan en iets prachtigs te creëren. Uiteraard onder het genot van koffie, thee, gebabbel en gezelligheid. De pluktuin biedt een mogelijkheid om uit de anonimiteit te stappen en kennis met elkaar te maken. Je fleurt er niet alleen zelf van op, maar ook onze nieuwe buurt krijgt er een prachtig fleurige pluktuin bij die bol staat van geuren en kleuren. En die toegankelijk is voor iedereen uit Vught, jong en oud. De pluktuin wordt een belangrijke kracht voor verbinding, heel erg nodig in deze tijd.”

Rustpunt in de buurt
De pluktuin in de Grote Zeeheldenbuurt gaat Het Anker heten. Arine: “Deze toepasselijke naam hebben we zelf verzonnen. Het staat symbool voor een heel fijn rustpunt in onze nieuwe wijk. Om dit te benadrukken krijgt de pluktuin ook de vorm van een anker.”


Meehelpen? Meld u aan!

De pluktuin is voor iedereen in Vught
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, aldus Arine. Pluktuin Het Anker zoekt nog een flinke dosis hulpvaardigheid en vriendelijkheid. Wilt u meehelpen om pluktuin Het Anker te laten groeien en bloeien? Meld u dan aan bij woonstichting Charlotte van Beuningen via g.jansrat@charlottevanbeuningen.nl. Zo creëert u met elkaar iets moois in Vught.