×Lees onze aangepaste privacyverklaring

‘Ik ben zo blij met een park voor de deur’

8 juli 2021

Enthousiaste omwonenden Grote Zeeheldenbuurt

De Grote Zeeheldenbuurt krijgt steeds meer vorm, en dat gebeurt onder toeziend oog van de omwonenden. Vanaf het begin werden zij – waar mogelijk – betrokken bij alle plannen. Met als resultaat: een nieuwe buurt die ook echt aanvoelt als hún buurt.

Dat de plannen voor de Grote Zeeheldenbuurt er eerst heel anders uitzagen, weet buurtbewoner Marlon nog goed. Samen met haar man woont zij in de Esschestraat. Ze kijken uit op de nieuwbouw, met het park voor de deur. “In het oorspronkelijke plan kwamen er appartementen, recht voor ons huis. Daar waren we niet zo blij mee. Als bewoners uit de ondergrondse parkeergarage kwamen, zouden de koplampen van de auto recht onze woonkamer in schijnen. Gelukkig kwam er een nieuw plan dat ons compleet verraste. Er kwamen woningen en zelfs ook een park. We waren heel blij.”

Contact met elkaar
Marlon vertelt dat ze als omwonenden goed zijn meegenomen in het bouwproces door woonstichting Charlotte van Beuningen. “We werden uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten, ontvingen nieuwsbrieven en er was ook contact via de app. Werd er bijvoorbeeld doorgewerkt op zaterdag, dan kregen we dat te horen. Zo wisten we wat er gaande was. De woonstichting heeft dat heel goed gedaan. Toen ze een ijscokar hadden geregeld in de wijk, raakte ik aan de praat met een nieuwe bewoner tegenover ons. Daar mocht ik even binnen kijken, dat zijn leuke dingen. Je krijgt zo ook contact met elkaar. Het is goed dat de omwonenden betrokken werden bij de inrichting van de openbare ruimte. Zo krijg je aansluiting van de nieuwe huurders in de wijk bij de kopers eromheen. Het is gewoon fijn om te weten wie er om je heen woont.”

Midden in de nacht
Ook buurtbewoner Laetitia is blij met de nieuwbouw in de wijk. Ze woont al 34 jaar in de Esschestraat, met de achteringang aan de Maarten Trompstraat. “In het begin werden wij niet betrokken in de communicatie, totdat er in het voorjaar een barbecue plaatsvond in het park, georganiseerd door woonstichting Charlotte van Beuningen.

Mijn man kwam net thuis en vroeg of wij ook op de hoogte gehouden konden worden. Sindsdien zijn wij overal bij betrokken geweest. Het contact met zowel de woonstichting als de uitvoerder verliep heel soepel. Zo belden we een keer ’s nachts de politie en appte ik Gerdie van de woonstichting, omdat we dachten dat er werd ingebroken. Er was herrie bij het hek en mijn man zag dat er een stuk openstond. Het was 12 uur ’s nachts, maar Gerdie reageerde meteen. Petje af, hoor.”

Leven in de brouwerij
Laetitia vindt de nieuwe Grote Zeeheldenbuurt prachtig. “Het haalt de wijk helemaal op. Wat er eerst stond, was heel oubollig. Nu is het een heel mooi wijkje geworden. En het is gezellig. Er zijn veel jongelui komen wonen, dat zorgt voor wat leven in de brouwerij. En het park ziet er nu al heel mooi verzorgd uit. Als het straks af is, wandel ik eens over de paadjes tussen de woningen door. Leuk om dat te zien.”

Ook Marlon ziet de Grote Zeeheldenbuurt als een enorme vooruitgang voor de wijk. “Het is echt heel mooi geworden. Hoewel het nieuwe woningen zijn, passen ze heel goed in een oude wijk. De buurt is er enorm van opgeknapt. Ik ben zo blij met het park voor de deur. En het is fantastisch voor de bewoners. Dat je gaat huren en je komt in zo’n mooie nieuwe woning terecht, die ook nog klimaatneutraal is.”