Let op: Je maakt gebruik van een sterk verouderde webbrowser waardoor deze website mogelijk niet goed functioneert, stap nu over op een moderne webbrowser.

Eerste bewoners ontvangen sleutel nieuwbouw Grote Zeeheldenbuurt

31 maart 2021

Wat keek ze ernaar uit: het moment dat ze de sleutel zou krijgen van haar nieuwe duurzame huurwoning in de Grote Zeeheldenbuurt. En op dinsdag 30 maart 2021 was het zover. Als allereerste bewoner ontving Paula van Woensel (65) de sleutel van een van de 152 woningen die woonstichting Charlotte van Beuningen aan het bouwen is in Vught. Vanaf nu is Michiel de Ruyterweg Paula’s nieuwe thuis. En dat van haar hond Roosje en poes Max.

Precies een jaar na de start van de bouw levert de woonstichting deze week de eerste 12 huurwoningen op aan de nieuwe bewoners. “Het is een bijzonder moment voor ons als woonstichting, maar ook voor de toekomstige bewoners, buurtbewoners en alle andere betrokken partijen, waaronder de gemeente Vught, architect Mulleners + Mulleners, landschapsarchitect Buro Lubbers en aannemer Huybregts Relou”, vertelt Marlinde van den Brok van woonstichting Charlotte van Beuningen.

Bewoners dachten mee
Van den Brok benadrukt dat de Grote Zeeheldenbuurt een heel bijzondere buurt is. “Mensen wonen hier vaak al een lange tijd, kennen elkaar en zijn betrokken bij wat er in de buurt speelt. Het is bijzonder dat we samen met terugkeerders, nieuwe bewoners en omwonenden gebouwd hebben aan een nieuwe buurt. Zo zijn ze betrokken geweest bij de inrichting van de openbare ruimte, want je wil toch een nieuwe buurt neerzetten waarin zij graag willen wonen en leven. Op initiatief van de bewoners komen er nu een pluktuin, een jeu-de-boulesbaan, een wadi en meer groen in de woonomgeving.”

Energieneutrale woningen
Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt geweest voor de nieuwe Grote Zeeheldenbuurt. “Het is de eerste buurt in Vught die volledig gasloos is”, aldus Van den Brok. “Voor het verwarmen wordt er aardwarmte gebruikt. Ook krijgen de woningen zonnepanelen en een warmtepomp, waardoor de woningen volledig energieneutraal zijn.” Voor Van Woensel was duurzaamheid – naast de locatie – de doorslaggevende factor om te kiezen voor dit grootse sociale nieuwbouwproject. “Dat mijn huis energieneutraal is, vind ik echt fantastisch.”

Meer beweging op gang
Net zoals in de rest van Nederland is de behoefte aan betaalbare huurwoningen in Vught groot. Van den Brok: “Als woonstichting hebben wij te maken met lange wachttijden. Met de oplevering van de Grote Zeeheldenbuurt komt er doorstroom op gang in Vught. Zo verhuist een groep van onze bewoners van hun huidige huurwoning naar een woning in de nieuwe Grote Zeeheldenbuurt. Deze nieuwe woningen zijn vooral passend voor kleinere huishoudens. Met de oplevering komen er circa 50 woningen beschikbaar door geheel Vught, wat de doorstroming bevordert. Hierdoor komt er beweging in de lokale woningmarkt.”

Burenboekje als eerste kennismaking
De woonstichting had graag de bewoners al met elkaar willen laten kennismaken, ook om de bouw samen te beleven. Van den Brok: “Door corona kon dat helaas niet. Toch hebben we maximaal ingezet op betrokkenheid. Via sociale media en app-groepen, maar ook door bewoners de kans te geven om een van de 129 nieuwe bomen te adopteren als symbool voor het ‘wortelen’ in hun nieuwe buurt. Daarbij hebben we een speciaal Burenboekje gemaakt waarin de nieuwe bewoners zichzelf voorstellen.” Een initiatief dat Van Woensel erg waardeerde: “Het was echt heel leuk om in het Burenboekje te lezen wie er hier allemaal komen wonen. Ik kijk ernaar uit om fysiek met elkaar kennis te maken.”

De komende maanden levert woonstichting Charlotte van Beuningen gefaseerd de rest van de nieuwbouwwoningen op. Als alles volgens planning verloopt, hebben alle bewoners in juli hun sleutel ontvangen.