Let op: Je maakt gebruik van een sterk verouderde webbrowser waardoor deze website mogelijk niet goed functioneert, stap nu over op een moderne webbrowser.

Charlotte van Beuningen, een bijzondere vrouw en prachtig boegbeeld

19 februari 2020

Bekijk onze documentaire over deze daadkrachtige dappere vrouw.

Charlotte van Beuningen is de naamgeefster van onze woonstichting (voorheen Woonwijze). Zij is een inspirerend boegbeeld.

Charlotte van Beuningen leefde tussen 1880 en 1976. Haar vader bezat landgoed Huize Bergen in Vught. In 1900 trouwde ze met Willem van Beuningen. Toen zij samen Huize Bergen permanent betrokken, werden ze gegrepen door de erbarmelijke omstandigheden van de woningen achter hun huis. Met eigen geld lieten ze de eerste sociale huurwoningen van Vught bouwen en zorgden ze voor werk en eten in de crisistijd.

In de oorlog regelde Charlotte 200.000 voedselpakketten voor gevangenen van Kamp Vught en met haar overredingskracht wist ze vele gevangenen vrij te krijgen.

Enthousiast en trots
“We hebben ons uiteraard verdiept in wie Charlotte van Beuningen was. Hoe meer we over haar te weten kwamen, hoe enthousiaster en trotser we werden”, zegt onze directeur-bestuurder Charlotte Beukeboom. “Uit de verhalen kwam een daadkrachtige en dappere vrouw naar voren. Iemand die inspireert, verbindt en voortleeft. Een prachtig boegbeeld.”